Zonnepanelen slimste investering in de ontwikkeling van groene stroom

Onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen, wel of niet vergoed?
3 October 2019
naber project zonnepanelen
Grootste glas-glas zonnepanelen project van Europa bij Waalwijks familiebedrijf
14 November 2019
Onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen, wel of niet vergoed?
3 October 2019
naber project zonnepanelen
Grootste glas-glas zonnepanelen project van Europa bij Waalwijks familiebedrijf
14 November 2019

Zonnepanelen zijn de grootst drijvende kracht in de ontwikkeling van groene stroom. Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Naar verwachting neemt groene stroom in de aankomende vijf jaar wereldwijd met de helft toe ten opzichte van andere duurzame bronnen. Stroom opgewekt door zonnepanelen heeft een aandeel van 40 procent van deze groei.

 

Groeiverwachting overtreffen om klimaatdoelstellingen te halen

Het IEA rapport concludeert daarnaast dat de wereldwijde toename van groene stroom niet voldoende is om de klimaatdoelen te halen en de luchtkwaliteit drastisch te verbeteren. Om deze doelen te behalen moeten we de huidige groeiverwachting overtreffen. Dat betekent investeren in het opwekken van groene stroom. Waarom investeren in zonnepanelen, van alle groene stroom varianten, een must is? Dat leggen we je uit.

 

Subsidies, terugverdientijd en salderen: zonnepanelen bieden volop voordeel

Het opwekken van je eigen zonne-energie start bij de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken biedt de overheid een Btw-teruggave op de aanschaf en installatie van de panelen.

Na de installatie van zonnepanelen beschik je over een eigen energiebron. Het opwekken van je eigen stroom zorgt voor een lagere energierekening. Op deze manier verdien je je investering binnen gemiddeld 7 jaar terug.

 

Het managen van jouw energieverbruik binnen handbereik

Tot januari 2023 is de salderingsregeling van kracht. Kort samengevat houdt dit in dat alle zonnestroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, volledig wordt afgetrokken van de elektriciteit die je van het elektriciteitsnet afneemt Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Dat betekent dat alles wat je aan stroom produceert, maar niet direct verbruikt, niet meer voor 100% wordt gecompenseerd met de stroom die je van het net afneemt. Vanaf 2031 zal door de energieleverancier nog een redelijke vergoeding worden gegeven voor de ingevoerde zonnestroom.

Maar! Er is een stip aan de horizon. Het managen van je eigen stroomverbruik wordt namelijk steeds gemakkelijker. Door de toepassing van een energiemanager kun je zoveel mogelijk opgewekte stroom direct verbruiken. Wanneer jouw zonnepanelen meer energie opbrengen dan je op dat moment verbruikt kun je instellen dat hiermee volledig automatisch bijvoorbeeld de wasmachine gaat draaien, water in een boilervat wordt verwarmd of een elektrische auto wordt opgeladen. Via een tool wordt het hele energiehuishouden inzichtelijk en krijg je zelf de volledige controle.