Unieke fietsenstalling met zonnepanelen op het Kompaan College

Solarwatt schenkt zonnepanelen aan leerlingen Emmaüsinstituut Aalter
17 April 2024
Zonnepanelen en terugleverkosten: wat levert een investering vandaag de dag op?
14 May 2024
Solarwatt schenkt zonnepanelen aan leerlingen Emmaüsinstituut Aalter
17 April 2024
Zonnepanelen en terugleverkosten: wat levert een investering vandaag de dag op?
14 May 2024

default

Op het Kompaan College wordt er dagelijks aan een meer groene toekomst gewerkt. Toen bleek dat het dak van het nieuwe schoolgebouw onvoldoende capaciteit had voor zonnepanelen, werd er samen met E-Ports naar een unieke oplossing gezocht. Het resultaat? Een solar-carpot boven de fietsenstalling met 316 van onze premium glas-glas zonnepanelen.  

 Het Kompaan College in Zutphen heeft het afgelopen jaar niet alleen een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen, maar inmiddels is er op het schoolplein ook een nieuwe fietsenstalling gebouwd met geïntegreerde zonnepanelen. Een uniek project waarbij in totaal 316 glas-glas zonnepanelen van Solarwatt zijn geïntegreerd. Goed voor 100.000 kWh! Voor dit bijzondere project wilde het Kompaan College graag met één ervaren partij samenwerken. Jansman Bouw BV, het bedrijf dat de nieuwbouw realiseerde, gunde de opdracht aan E-Ports. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en installatie van de zonnefietsenstalling.  

Bewuste keuze voor glas-glas zonnepanelen van Solarwatt 

Pouwel Slurink, oprichter van E-Ports vertelt: ‘’Voor deze unieke fietsenstallingen kozen wij bewust voor Solarwatt glas-glas zonnepanelen. Deze panelen gebruikten we onder andere ook bij Van der Valk Hotel Schiphol en Geitenbelang. Waarom? Om meerdere redenen:  

  • Vanwege de hoge veiligheid 
    Omdat de zonnepanelen in dit project een ‘dak functie’ hebben worden er hoge eisen aan gesteld, ze worden immers bovenhoofds toegepast. Solarwatt zonnepanelen zijn voorzien van ‘1(B)1 veiligheidsglas’ en onderworpen aan de NEN-EN 12600 test voor glas voor gebouwen. Dit betekent dat het glas bij breuk bij elkaar wordt gehouden. Bovendien zijn de zonnepanelen getest op brandveiligheid en hebben ze brandklasse A – de hoogst haalbare klasse!
  • Vanwege de hoge kWh-opbrengst en lange levensduur 
    Bij zowel een carport als een veranda wil je dat het dak zonlicht doorlaat, zodat een open en lichte constructie ontstaat. Dat is het geval bij deze Solarwatt glas-glas zonnepanelen, waarbij de achterzijde van glas is in plaats van kunststof. Deze specifieke variant zonnepanelen hebben bovendien een langere levensduur door de langzamere degradatie van zonnecellen, wat de kWh-energieopbrengst van deze panelen door de jaren heen veel hoger maakt. Deze glas-glas zonnepanelen brengen gegarandeerd 25% meer energie op.
  • Vanwege de cradle-to-cradle certificering 
    De zonnepanelen van Solarwatt hebben een zilver-level van de cradle-to-cradle certificering en zijn dus een duurzame keuze. Het uitgangspunt van C2C Certification® is de hele levenscyclus van een product te onderzoeken en het product te evalueren op basis van zijn milieu- en sociale prestaties. Er wordt hierbij gekeken naar materiaalgezondheid, recycleerbaarheid, energiebeheer & CO₂-uitstoot, watermanagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wereldwijd zijn er slechts drie producenten van zonnepanelen die dit certificaat hebben, waarvan Solarwatt er één is.
  • Gebouwd om netcongestie te voorkomen  
    Het merendeel van de door ons gebruikte gecertificeerde glas-glas zonnepanelen zijn oost-west
    georiënteerd en voorzien van het BCRG-certificaat (NEN 7120, NTA 8800). Zo kan alle groen opgewekte energie direct benut kan worden. Daarmee voorkom je netcongestie én de groen opgewekte energie wordt beter verspreid over de dag. De opgewekte energie loopt nu vrijwel synchroon met het energieverbruik op het Kompaan College.’’

In cijfers: het zonneproject van het Kompaan College

  • Fabrikant zonnepanelen: SOLARWATT
  • Aantal zonnepanelen: 316 stuks
  • Vermogen zonnepanelen: 115.34 kilowattpiek
  • Kenmerken zonnepanelen: de vision GM 3.0 construct-zonnepanelen hebben een vermogen van 365 wattpiek per stuk en zijn geschikt voor gebouwgeïntegreerde pv (bipv)-toepassingen.
  • Omvormers: SMA
  • Montagesysteem: E-Ports
  • Installateur: E-Ports

 Meer lezen over dit bijzondere project? Bezoek hier de projectpagina van E-Ports.